[wereld bol]

Om de dorpelingen te bereiken werkt Pimp my Village nauw samen met migranten die projecten opzetten in hun vaderland.

Sierra Leone   Ghana   Somalië   Congo  

Sierra Leone

Stichting Mopada

Babah Tarawally is geboren en getogen in Sierra Leone. Op 21 juli 1995 moest hij halsoverkop vluchten naar Nederland. De oorlog in zijn geboorteland Sierra Leone werd grimmiger en onschuldige burgers werden het doelwit van de rebellen en het regeringsleger.  

In Nederland heeft hij jaren gewerkt als projectmedewerker voor een mediaorganisatie die onafhankelijke media ondersteunt in ontwikkelingslanden genaamd Afrika Free Voice. In december 2008 is zijn verhaal gepubliceerd in een verhalenbundel ‘Een dansje in de regen’ en in 2009 zijn eigen boek; “De god met de blauwe ogen”. Momenteel is hij freelance journalist, verhalenverteller en schrijver en begeleid hij voor pimp my village projecten in Sierra Leone. 

 

Ik ben ervan overtuigd dat projecten waarin lokale particuliere initiatieven proberen verandering te brengen in hun communities het beste werken. Bijvoorbeeld een apotheker die een apotheek opzet of een leraar die een school opzet uit zijn/haar passie voor onderwijs. Dit soort projecten, opgezet door deze pioniers, zijn zeer effectief en hebben een grote impact op het leven van vooral arme mensen. Ik zie veel te vaak hoe de armere bevolking, die geen toegang heeft tot goede medische zorg en onderwijs, nooit uit de armoede komt. Binnen deze twee gebieden wil ik dan ook de meeste hulp bieden. Ik werk hiervoor nauw samen met MOPADA. Dit is een NGO in Sierra Leone. 

Ghana

Stichting To Be Worldwide

Nellie Ekua Kirschner-Timmer , geboren in Ghana uit Ghanees/Nederlandse ouders, heeft in 2002 Stichting To Be Worldwide (www.tobeworldwide.org) opgericht. Nellie wilde graag haar kennis en ervaring, opgedaan in Nederland, Zwitserland, Engeland en Duitsland in zetten om kinderen in Ghana te helpen het beste uit hun opleiding te halen en vaardigheden te ontwikkelen die bijdragen aan een betere toekomst en het ontwikkelen van de eigen gemeenschap. 

To Be Worldwide bouwt Educational Resource Centres met een kinderbibliotheek en faciliteiten voor computertraining en daarbij een uitgebreid, op lokale behoeften afgestemd, activiteitenprogramma. Alles gericht op de leergierigheid; met het doel te inspireren en te stimuleren. De vaardigheid om kansen te zien en te benutten is een voorbeeld van een ontwikkeling die ontstaat bij kinderen die gebruik maken van de Educational Resource Centres. 

Op dit moment zijn er met het eerste Centrum in Takoradi Ghana reeds 4000 kinderen bereikt die gebruik hebben gemaakt van het Centrum. In 2010 is het tweede Centrum geopend in Cape Coast.  

 

 

Sierra Leone

 

Stichting Youth Initiative 

The Sierra Leone Youth initiative (www.slyi.nl ) is een stichting opgericht door de Sierra Leoons-Nederlandse Abubakarr Bangura . De jeugdwerkeloosheid in Sierra Leone bedraagt 60%. Dit is het hoogste van West Afrika. Helaas leidt dit tot armoede en sociale onrust en criminaliteit.

 Stichting Sierra Leone Youth Initiative (SLYI) heeft zichzelf als doel gesteld om de zelfredzaamheid van Sierra Leoonse kinderen en jongeren te stimuleren door hen de gelegenheid te geven een vak te leren en ondernemerschap onder hen te stimuleren. Op deze wijze kunnen zij zich actief inzetten en meedoen in de maatschappelijke ontwikkeling. 

 

 

 

 

 

 

Om de doelen beter te behalen is de Stichting een samenwerking aangegaan met SEP(Student Entrepreneurship Program) en waarbij ze zich in Sierra Leone richten op de ontwikkeling van de Creatieve Industrie en de Agribusiness. Hierbij werkt de stichting mee aan het behalen van de Sustainable Development Goals van Verenigde Naties (SDG’s 1,2,8 en 17) in Sierra Leone. In Nederland geeft de stichting ook nog voorlichting aan scholen en benadert fondsen om projecten in Sierra Leone te financieren. De stichting krijgt ook financiële ondersteuning van de Gemeente Tilburg voor projecten in Sierra Leone.

 

 

Somaliland (Noord Somalië)

ADO (Awdal Development Organization)

Hassan is opgegroeid in Noord Somalie en moest vluchten vanwege de politieke situatie in het land. Mensen werden gedwongen om de dictator te aanbidden en als men er anders over dacht werd hij/zij vermoord. In Nederland pakte Hassan de draad op en begon aan een nieuw leven. Hij leerde de taal en ging in de IT sector werken. Hij wilde graag wat doen voor zijn land van herkomst en richtte Stichting AWDAL op om mensen in zijn geboorteregio te ondersteunen. Hasan: ‘Van huis uit kreeg ik mee dat je mensen die het minder goed hebben moet helpen, ik ben daarom altijd betrokken gebleven bij mijn geboortegrond.  

Stichting ADO is actief in de Noord Somalische regio Awdal, waar Hasan Giire oorspronkelijk vandaan komt. De Stichting helpt mee aan de ontwikkeling van de regio en wil kinderen de mogelijkheid bieden om naar school te gaan. Dat is eigenlijk de taak van de overheid, maar die heeft daar de middelen niet voor. Hassan Giire “We hebben ondertussen 26 scholen gerealiseerd die door zo’n 6.000 leerlingen bezocht worden en waar 110 leraren werken. Eén van de eerstekansarme leerlingen is intussen zelf leraar geworden. Er gaan gelukkig ook veel meisjes naar school. Belangrijk, want een moeder die onderwijs heeft gevolgd, biedt haar kinderen ook meer kans op een betere toekomst.” 

Ondertussen heeft Hassan ook een sociale onderneming in Somaliland opgezet om schoon drinkwater te leveren en wil hiermee naast schoon drinkwater ook meer werkgelegenheid creëren voor de lokale bevolking.  

Congo

Stichting Bambale

Toen Bioly Ikele, Congolees vluchteling, na een lange afwezigheid in 1996 terugkeerde naar het toenmalige Zaïre schrok hij enorm van de achteruitgang van zijn geboorteland: de bittere armoede en mensonwaardige levensomstandigheden. Om hier iets aan te doen richtte hij samen met zijn Congolese en Nederlandse vrienden in Eindhoven Stichting Bambale op. Bambale betekent vriendenkring.

Stichting Bambale zet zich samen met een Congolese zusterorganisatie ter plaatse in voor duurzame verbetering van de levensomstandigheden van de vele kansarmen in dit land. Dit gebeurt door middel van projecten op het terrein van landbouw, onderwijs en gezondheidzorg, onder meer in de provincie Bas-Congo (ten zuiden van Kinshasa). Sleutelwoorden bij onze projecten zijn: lokaal initiatief, betrokkenheid van de plaatselijke bevolking, samenwerking, zelfredzaamheid, duurzaam perspectief